Τι είναι το Digital Marketing; / Μέρος 1ο

Το 1ο μέρος από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα σας κατατοπίσει πλήρως για το Digital Marketing.

Main Image

Το Digital Marketing συμπεριλαμβάνει όλες τις ενέργειες μάρκετινγκ που γίνονται με την χρήση ενός ηλεκτρονικού μέσου ή μέσω ίντερνετ. Οι επιχειρήσεις επιστρατεύουν ψηφιακά κανάλια όπως οι μηχανές αναζήτησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα email και τις ιστοσελίδες τους για να έρθουν σε επαφή με τους υφιστάμενους και υποψήφιους πελάτες τους.

Σήμερα η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο αριθμός των ανθρώπων που συνδέονται online καθημερινά συνεχίζει να αυξάνεται.
Μάλιστα η «σταθερή» χρήση του διαδικτύου από ενήλικους χρήστες αυξήθηκε κατά 5% τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με τη Pew Research. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν που ο τρόπος που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους έχει επίσης αλλάξει – πράγμα που σημαίνει ότι το παραδοσιακό (offline) marketing δεν είναι τόσο αποτελεσματικό πια.
Ο σκοπός του μάρκετινγκ παραδοσιακά είναι το να επικοινωνήσεις με το κοινό σου, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Σήμερα αυτός ο «τόπος» δεν είναι άλλος από το διαδίκτυο.
Εδώ λοιπόν μπαίνει ο ρόλος του digital marketing, ή ψηφιακού μάρκετινγκ, ή αλλιώς οποιαδήποτε ενέργεια μάρκετινγκ η οποία γίνεται online.

Οι συνεργάτες μας στο HubSpot επιμένουν πολύ στο “inbound” marketing ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο για να προσελκύσεις, να εμπλέξεις και να ικανοποιήσεις τους πελάτες σου online. Παρόλα αυτά λαμβάνουμε ακόμα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το digital marketing.
Κάποιος πεπειραμένος inbound μαρκετίστας πιθανότατα θα έλεγε ότι το inbound και το digital marketing είναι θεωρητικά το ίδιο πράγμα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές.

Πώς ορίζεται το Digital Marketing;

 

Το Digital marketing ορίζεται από τη χρήση πολυάριθμων ψηφιακών μεθόδων και καναλιών με στόχο να προσεγγίσεις τους πελάτες εκεί όπου περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους: στο διαδίκτυο. Από την ιστοσελίδα καθαυτή, έως τα άλλα online εργαλεία μιας επιχείρησης: ψηφιακή διαφήμιση, email marketing, online φυλλάδια και πολλά άλλα – υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα εργαλείων που εντάσσονται στην κατηγορία του digital marketing.

Πρακτικές και παραδείγματα του Digital Marketing

 

Οι καλύτεροι επαγγελματίες στον χώρο του Digital Marketing γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια καλά φτιαγμένη καμπάνια ψηφιακού μάρκετινγκ εξυπηρετεί απόλυτα τους βασικούς στόχους τους. Και ανάλογα με τους σκοπούς της στρατηγικής τους, οι μαρκετίστες δημιουργούν καμπάνιες χρησιμοποιώντας τα δωρεάν και τα επί πληρωμή κανάλια που έχουν στη διάθεση τους. 

Ο μαρκετίστας που ασχολείται με το περιεχόμενο (content) για παράδειγμα θα δημιουργήσει μια σειρά από κείμενα/ αναρτήσεις σε blog τα οποία θα παράγουν leads πχ από το νέο ebook που έφτιαξε πρόσφατα η επιχείρηση. Ο μαρκετίστας που ασχολείται με τα social media στη συνέχεια θα βοηθήσει στην προώθηση αυτών των blog post μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα της επιχείρησης, είτε οργανικά, είτε επί πληρωμή. Έπειτα, πιθανότατα ο ειδικός του email marketing θα φτιάξει μια καμπάνια email για να στείλει σε όσους κατεβάζουν το ebook περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία. Στη συνέχεια θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλες αυτές τις ειδικότητες του ψηφιακού μάρκετινγκ.
Ακολουθεί μια γρήγορη καταγραφή κάποιων από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ και τα κανάλια που επιστρατεύονται σε κάθε μία από αυτές.

* Search Engine Optimization (SEO) – Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης

Είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σου ώστε να εμφανίζεται σε καλύτερη θέση στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των οργανικών (δηλαδή δωρεάν) επισκέψεων στην ιστοσελίδα. Τα κανάλια που επωφελούνται από το SEO είναι:

- Ιστοσελίδες

- Blog

- Infographic


* Content Marketing – Μάρκετινγκ Περιεχομένου
undefined
Με αυτόν τον όρο εννοούμε τη δημιουργία και προώθηση περιεχομένου με σκοπό τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της επιχείρησης (brand awareness), την αύξηση των επισκέψεων στην ιστοσελίδα, τη δημιουργία leads και την προσέλκυση πελατών. Τα κανάλια που παίζουν ρόλο στην στρατηγική δημιουργίας περιεχομένου είναι:


 • - Άρθρα σε blog
  - Ebook και εφημερίδες
  - Infographics
  - Online φυλλάδια και κατάλογοι

  * Social Media Marketing – Μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  Αυτή η μέθοδος προωθεί την εταιρεία και το περιεχόμενο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της εταιρικής ταυτότητας, να φέρει επισκεψιμότητα και να παραγάγει leads για την επιχείρηση σας. Τα κανάλια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο social media marketing είναι:

- Facebook

- Twitter

- LinkedIn

- Instagram

- Snapchat

- Pinterest

- Google+

 

* Pay-Per-Click (PPC)

 • Το Pay-Per-Click είναι μια μέθοδος να φέρτε επισκέψεις στην ιστοσελίδα σας, πληρώνοντας το μέσο που φιλοξενεί τη διαφήμιση σας κάθε φορά που κάποιος κάνει κλικ σε αυτή. Το πιο συνηθισμένο PPC είναι στο Google AdWords το οποίο επιτρέπει να πληρώσετε για τις υψηλότερες θέσεις στην κορυφή των σελίδων με τα αποτελέσματα αναζήτησης, με μια τιμή ανά κλικ στα link που έχετε επιλέξει. Άλλα κανάλια όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PPC είναι:
  - Πληρωμένες καταχωρήσεις στο Facebook
  - Διαφημιστικά tweet στο Τwitter
  - Διαφημιστικά μηνύματα στο LinkedIn

 

*Affiliate Marketing – Μάρκετινγκ συνεργατών 

Πρόκειται για ένα είδος διαφήμισης κατά το οποίο λαμβάνετε προμήθεια για την προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών κάποιου άλλου στην ιστοσελίδα σας. Παραδείγματα affiliate marketing:

 • - Φιλοξενία video ads μέσω του YouTube Partner Program.
  - Προώθηση affiliate links από τους λογαριασμούς σας στα social media

 

* Native Advertising

To Native advertising συμπεριλαμβάνει διαφημίσεις οι οποίες συνήθως έχουν σχετικό περιεχόμενο και εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα δίπλα σε άλλο, μη- πληρωμένο περιεχόμενο. Τα πληρωμένα άρθρα (sponsored posts) στο BuzzFeed είναι ένα καλό παράδειγμα, ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι “native” είναι και οι διαφημίσεις στα social media (facebook, instagram πχ).

* Marketing Automation – Αυτοματισμοί στο marketing

To Μarketing Αutomation περιλαμβάνει λογισμικό που βοηθάει στον αυτοματισμό βασικών λειτουργιών μάρκετινγκ. Πολλές εταιρείες μάρκετινγκ αυτοματοποιούν επαναλαμβανόμενες εργασίες τις οποίες διαφορετικά θα έκαναν χειρωνακτικά όπως: 

 • - Email newsletters
 • - Προγραμματισμός αναρτήσεων στα social media
 • - Ανανέωση λίστας επαφών
 • - Workflows που φέρνουν leads
 • - Παρακολούθηση διαφημιστικής καμπάνιας και αναλυτικά report

 

* Email Marketing

undefined

 • Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το email marketing ως ένα μέσο να επικοινωνήσουν με το κοινό τους. Τα email συχνά χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν περιεχόμενο, εκπτώσεις, εκδηλώσεις, καθώς και για να κατευθύνουν τους χρήστες στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Τα είδη email που μπορείτε να στείλετε στο πλαίσιο μιας καμπάνιας email marketing είναι τα εξής:

  - Δελτίο νέων (newsletter) για τους συνδρομητές του blog
  - Follow-up emails σε επισκέπτες που κατέβασαν κάποιο αρχείο στην ιστοσελίδα σας
  - Email για καλωσόρισμα σε νέους πελάτες
  - Εορταστικές προσφορές για τα μέλη προγράμματος επιβράβευσης πελατών
  - Tips ή άλλα αντίστοιχα email για nurturing πελατών

 • * Online PR 

 

 • To Online PR είναι μια μέθοδος να διασφαλίσεις online κάλυψη σε ψηφιακές εκδόσεις, blog, και άλλες σελίδες περιεχομένου. Είναι αντίστοιχο του «παραδοσιακού» PR αλλά αφορά σε online μέσα. Οι μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιστοποιήσετε το online PR σας είναι:
 • - Αναφορές από δημοσιογράφους μέσω social media.
  - Online κριτικές για την επιχείρηση σας 
  - Σχόλια στην προσωπική ιστοσελίδα ή το blog σας

 

 • * Inbound Marketing

 • Ιnbound marketing είναι η “full-funnel” στρατηγική για να προσελκύσεις, να εμπλέξεις και να ικανοποιήσεις τους πελάτες χρησιμοποιώντας online περιεχόμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε εργαλείο digital marketing αναφέραμε παραπάνω στο πλαίσιο μιας inbound μάρκετινγκ στρατηγικής.

 

πηγή: blog.hubspot.com