Η κρίση θα περάσει | Aς πάρουμε Δύναμη οραματιζόμενοι ένα καλύτερο Μέλλον

Main Image

του Νίκου Γκιόκα, Business Development Manager RevitUp.Direct

Συγκλονίζει η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο κι αναγκάζονται τελικά ακόμα και χώρες που αρχικά δοκίμασαν διαφορετικά μοντέλα αντίστασης στην εξάπλωση της επιδημίας να ακολουθήσουν την μόνη δοκιμασμένη λύση: Το κινεζικό μοντέλο επιβολής αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις.

Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους – ομοίως και οι ξενοδόχοι – συνειδητοποιούν το μέγεθος της κρίσης με μια μικρή διαφορά φάσης, κυρίως γιατί ο μικρόκοσμος που μας τροφοδοτεί με πληροφόρηση είναι διαφορετικός αλλά και γιατί συχνά αρνούμαστε να δούμε το προφανές.

Αξίζει να αναζητήσετε άρθρα και απόψεις (αναφέρομαι κυρίως σε θέματα που αφορούν στον Τουρισμό) που διατυπώθηκαν πριν από 10 μέρες και θα καταλάβετε απόλυτα πόσο δυναμική είναι η κατάσταση. Κανείς δεν μπορούσε πριν ένα μήνα – κι ούτε και τώρα μπορεί – να προβλέψει ότι η γενιά μας θα ζήσει σε μια εποχή που θα συγκρίνεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την 11η Σεπτεμβρίου ή την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του 2008. Και είναι πιθανό, παρά την έγκαιρη αντίδραση των ηγετών μας, να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις ζωές μας και φυσικά στην Οικονομία μας.

Πανεπιστημιακοί, έγκυροι αναλυτές, πετυχημένοι επιχειρηματίες στον χώρο της Φιλοξενίας καταθέτουν τις προβλέψεις τους, προετοιμάζουν κυρίως όσους μπορούν να αντιληφθούν το τι συμβαίνει και συμβουλεύουν όσους το έχουν ανάγκη.

Η Πανδημία του Φόβου είναι γεγονός, αλλά πόσο εύκολο είναι να συμφιλιωθούμε με τον Φόβο;
Σε ένα περιβάλλον όπου τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο πως να μην κυριαρχεί η Αβεβαιότητα;

Αυτήν την ώρα το μόνο που φαίνεται σίγουρο κι αποτυπώνεται στα συστήματα κρατήσεων μερικών ξενοδοχείων (Resorts) που έχουν ήδη περάσει τιμές για το 2021, είναι ότι υπάρχουν πολλοί που ονειρεύονται διακοπές. Την προηγούμενη εβδομάδα το στέλεχος της Jet2holidays Alan Cross (Head of Trade Sales) δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Travel Weekly ότι οι πωλήσεις για το 2021 έχουν ξεκινήσει με δυναμισμό! Κρατήσεις όμως γίνονται και για την φετινή σεζόν ανάλογα με τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που παρέχονται από τα ξενοδοχεία. Ελπίζοντας όλοι ότι θα υπάρξει τουριστική σεζόν το καλοκαίρι του 2020 κι αυτό διότι ήδη κάποιοι ξενοδόχοι (Resorts) υπολογίζοντας ποσοστά πληρότητας και πιθανά ADR καταλήγουν στο ότι μπορεί να αποβεί ζημιογόνος η λειτουργία αφενός. Επίσης είναι για την ώρα είναι δύσκολο να κοστολογήσουν – γιατί δεν έχουν καθοριστεί – μέτρα προστασίας των καλεσμένων με βάση συγκεκριμένα πρότυπα που θα πρέπει πιθανόν να εφαρμόζουν για να λειτουργήσουν το 2020.

Εκτός από το να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό μας, ενωμένες τις ομάδες μας, να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να ενημερωνόμαστε, αξίζει κατά την ταπεινή μου γνώμη να ψάχνουμε – στο μέτρο που ο καθένας το μπορεί – για το καινούργιο: Για το θετικό που μπορεί να αναδυθεί μετά την κρίση.
Ας το οραματιστούμε. Ας το προσπαθήσουμε.

*το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο etravelnews.gr