ΟΤΑ & Metasearch εναντίον Ξενοδοχείων – Η μάχη των κλικ

Main Image

Τα Online Ταξιδιωτικά Γραφεία (OTAs) και τα Metasearch Κυριαρχούν στις Σχετικές Λέξεις-Κλειδιά για τα ξενοδοχεία στην Google: Περισσότερα από 75% των clicks ανήκουν σε online ταξιδιωτικά γραφεία.

Όταν οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες στη Google για ξενοδοχεία, είναι περισσότερο πιθανό να οδηγηθούν σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες παρά απευθείας στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου. Παρόλο που τα μεγάλα ξενοδοχειακά brands έχουν καταφύγει όλα σε καμπάνιες για απευθείας κρατήσεις μέσα από το site τους, οι online ταξιδιωτικές ιστοσελίδες όπως η Booking.com και η Hotels.com συνεχίζουν να κυριαρχούν στις paid-search, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Kantar.

Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου, η Kantar ανέλυσε περισσότερες από 1,600 λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με καταλύματα στις αναζητήσεις της Google, για παράδειγμα λέξεις-κλειδιά όπως ‘las vegas hotels’ και ‘nyc hotels’ που αναζητήθηκαν μέσω σταθερών υπολογιστών (desktop) και φορητών συσκευών (mobile). Πάνω από το 75% των λέξεων-κλειδιά που αναζητήθηκαν από όλες τις διαφημίσεις με clicks (ad clicks) ανήκουν σε online ταξιδιωτικά γραφεία (OTAs) και σε μηχανές metasearch, πρόκειται δηλαδή για ιστοσελίδες που συχνά λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στα ξενοδοχεία που έχουν διαθεσιμότητα δωματίων και ανάμεσα σε καταναλωτές που αναζητούν μια προσφορά.

Εφόσον τα δεδομένα της Kantar δεν συμπεριλαμβάνουν conversion rates - δηλαδή για χρήστες που έκαναν κλικ πάνω σε μια διαφήμιση και όντως πραγματοποίησαν κράτηση για δωμάτιο ξενοδοχείου - αυτό παρέχει μια πληροφορία για το ποιες εταιρίες δαπανούν για paid search και ποιες εταιρίες δεν δαπανούν.

Ο Jim Leichenko, υπεύθυνος μάρκετινγκ της Kantar ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ανέφερε ότι «Όποιος ανεβαίνει (ψηλά) στη μηχανή αναζήτησης έχει αξία - δηλαδή όποιος εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και όποιος παίρνει τα περισσότερα clicks. Υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ξενοδοχείων στα αποτελέσματα αναζήτησης της σελίδας. Αυτά που πραγματικά βλέπετε είναι τα online ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία λαμβάνουν σημαντικά ποσοστά. …[Τα ξενοδοχεία] γνωρίζουν καλά ότι είναι σε μια συνεχόμενη μάχη εναντίον των online ταξιδιωτικών γραφείων στις πληρωμένες διαφημίσεις που βρίσκονται στο πλάι (paid search side) στα αποτελέσματα αναζήτησης.»

Στα αποτελέσματα desktop search της Google, επτά από τους δέκα κορυφαίους διαφημιστές με τα πιο πολλά clicks ήταν τα online ταξιδιωτικά γραφεία. Η Hotels.com κέρδισε 19.3% από τα clicks, ακολουθεί η Expedia με 16.7% και η Kayak με 13.6%.
Στις αναζητήσεις από φορητές συσκευές, η Booking.com έλαβε 19.8% των clicks.

Από τα μεγάλα ξενοδοχειακά brands μόνο η Marriott ανέβηκε με δυναμική στην κορυφή των πέντε μεγαλύτερων ξενοδοχειακών brands μέσω αναζητήσεων που έγιναν από mobile και desktop, με ένα μόνο πενιχρό ποσοστό 4.4% των κοινοποιήσεων (share). Η Airbnb, μοναδική στο γεγονός ότι δεν διαθέτει καταλύματα όπως τα Online Ταξιδιωτικά Γραφεία, αλλά συνεργάζεται με ξενοδοχεία που κατατάσσονται στην έκτη θέση στα click share από φορητές συσκευές και σταθερούς υπολογιστές. Το 2019, η ταξιδιωτική βιομηχανία ξόδεψε περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις της Google, σύμφωνα με την έρευνα του Skift. Αν και τα ποσά που δαπανήθηκαν σε paid search είναι άγνωστα, ωστόσο τα online ταξιδιωτικά γραφεία και οι μηχανές metasearch δαπανούν συστηματικά περισσότερα στη παραδοσιακή διαφήμιση.

Η Expedia Inc., στην οποία ανήκει η Expedia, η Trivago και η Hotels.com, ξοδεύει μόνη της όσο η Hilton και η Marriott μαζί.

Ωστόσο, οι πληρωμένες αναζητήσεις για λέξεις - κλειδιά ίσως να μην επηρεάσουν τα μεγάλα brands όπως της Marriott, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο, και τη Hilton, οι οποίες είναι ήδη επιτυχημένες και γνωστές διεθνώς (και, φυσικά, τα online ταξιδιωτικά γραφεία δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτές).

πηγή: www.adweek.com