Στατιστικά και Δεδομένα για τον COVID-19

Main Image

Σκοπός του άρθρου είναι να προσφέρει μια αξιολόγηση για τις συνέπειες του κοροναϊού στις επιχειρήσεις και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών καθώς και την online συμπεριφορά τους λόγω της κρίσης.

Ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον COVID-19

Οι παρακάτω ιστοσελίδες καταγράφουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό. Οι ιστοσελίδες των World Health Organization, Centers for Disease Control & Prevention, European Center for Disease Prevention & Control και η Worldometer ενημερώνουν καθημερινά τη βάση δεδομένων τους σχετικά με τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19. 

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι η ιστοσελίδα του World Health Organization έχει 8,9 εκ. επισκέψεις τις τελευταίες 28 ημέρες, η Centers for Disease Control & Prevention 6,3 εκ. επισκέψεις, η European Center for Disease Prevention & Control έχει 6,3 εκ. επισκέψεις και τέλος η Worldometer φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της με 116.4 εκ. επισκέψεις για τις τελευταίες 28 μέρες.

undefined

Επιπτώσεις ανά Κλάδο:

Ταξιδιωτικός και Τουριστικός κλάδος

Όσο ο κοροναϊός εξαπλώνεται παγκοσμίως, οι χώρες σταδιακά κλείνουν τα σύνορά τους. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν ενεργοποιηθεί και οι διακοπές σε μια ξένη χώρα φαίνονται πιο ριψοκίνδυνες από ποτέ.
Παρακολουθώντας τον τουριστικό κλάδο μπορεί να γίνει αντιληπτό πως ο κοροναϊός επηρεάζει την Παγκοσμιοποιημένη Οικονομία. Ο τουριστικός κλάδος φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα και πιο συγκεκριμένα επηρεάζονται τα αεροπορικά ταξίδια, τα ξενοδοχεία, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, οι κρουαζιέρες και άλλα. Παρακάτω θα δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί σχετικά με τις κινήσεις στα websites για τις κρατήσεις ξενοδοχείων και θα αντιληφθείτε την τεράστια επιρροή που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στον τουριστικό κλάδο καθώς και τη δυσκολία της επιστροφής στην κανονικότητα.
Αναλυτικά ανά κλάδο παρατηρούμε ότι οι αεροπορικές εταιρίες παρουσιάζουν μεγάλη πτωτική τάση τις τελευταίες 28 μέρες και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε πτώση -18.64%. Από τα πέντε μεγαλύτερα websites για αεροπορικές κρατήσεις μόνο η jet2.com φαίνεται να έχει αύξηση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που έχουν πτώση.

undefined

Στον ξενοδοχειακό κλάδο φαίνεται μια γενική πτώση τις τελευταίες 28 ημέρες και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα με ποσοστό -6.36%. Οι πέντε μεγαλύτερες πλατφόρμες κρατήσεων φαίνεται να έχουν πτωτική τάση, με μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης κατά -33.31% της travelodge.co.uk.

undefined

Τέλος, ο κλάδος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων φαίνεται να κινείται στην ίδια πτωτική τάση με τους δυο προηγούμενους κλάδους, με το ποσοστό μείωσης κατά -8.16%.

undefined

Κλάδοι της Υγείας, της Ενημέρωσης και της Κυβέρνησης

Σε περιόδους κρίσεις επιδιώκουμε να είμαστε δικτυωμένοι και ενήμεροι, είτε για να μαθαίνουμε για νέα περιστατικά είτε για να ενημερωνόμαστε για τις καλύτερες πρακτικές που σχετίζονται με την απομόνωση και τον κοροναϊό. Μέσα από την επισκεψιμότητα στις κυβερνητικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες παρατηρούμε το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να είναι ανήσυχο με την κατάσταση που επικρατεί. Μια πτώση σε αυτές τις ιστοσελίδες θα σήμαινε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι ιστοσελίδες για την υγεία που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για γενικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία φαίνεται να έχουν μια αυξητική τάση ενώ οι ιστοσελίδες που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ασθένειες έχουν αρκετά χαμηλή επισκεψιμότητα (όπως: asthma.org.uk, cancerresearchuk.org)

undefined

Οι ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου εμφανίζουν μια μικρή αύξηση στην επισκεψιμότητα με 0.86% από την προηγούμενη εβδομάδα.

undefined

Στις κυβερνητικές ιστοσελίδες παρατηρείται μια απότομη αύξηση μέσα στις τελευταίες 28 ημέρες λόγω των μέτρων και των κυβερνητικών αποφάσεων που πάρθηκαν. Όμως την τελευταία εβδομάδα η καμπύλη αρχίζει να εμφανίζει πτώση με ποσοστό -11.96%. 

undefined

Online Shopping και Food Delivery

Εξαιτίας της απομόνωσης και της εργασίας από το σπίτι, περιμένουμε να δούμε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας όσον αφορά την καταναλωτική συμπεριφορά των επισκεπτών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο μέσα στις πλατφόρμες των social media και έτσι είναι πιθανότερο να προβούν σε μια αγορά από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα υπάρχει αύξηση κατά 1.25% σε E-commerce.

undefined

Όμως παρατηρείται μια ραγδαία πτώση όσον αφορά τις ιστοσελίδες των εστιατορίων και των delivery με ποσοστό -14.81%.

undefined

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψυχαγωγία

Όσο η πλειοψηφία του πληθυσμού παραμένει σπίτι βρίσκει άλλους τρόπους επικοινωνίας παρά την κοινωνική απομόνωση. Αυτό φαίνεται και στο διάγραμμα με την αύξηση του ποσοστού, που επικοινωνεί μέσω των social media, κατά 1.15% από την προηγούμενη εβδομάδα.

undefined

Ένας άλλος τρόπος ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, είναι οι πλατφόρμες παροχής video και ταινιών στις οποίες παρατηρείται αύξηση κατά 2.09%

undefined

Πηγή: www.similarweb.com