Το κυνήγι ενός καλού Bounce Rate

Main Image

Είναι τόσο κοινότυπη ερώτηση που κάποιοι επαγγελματίες των Analytics κουράστηκαν να την ακούν . Όταν το αφεντικό ή ένας πελάτης ρωτήσει ‘’Τι είναι ένα καλό Bounce Rate;’’ ή ‘’ποιο είναι το μέσο Bounce rate;” δυσανασχετούν και απαντούν σαρκαστικά.

Το bounce rate (ποσοστό εγκατάλειψης) είναι ουσιαστικά η επισκεψιμότητα μιας μόνο σελίδας ενός ιστοτόπου, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει να επισκέπτονται οι χρήστες μόνο μια σελίδα. Όλοι θέλουν να μειώσουν το bounce rate τους. Αλλά ποιο bounce rate είναι αποδεκτό; Θα απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση στη συνέχεια.
Μας δόθηκε η πρόσβαση σε εκατοντάδες λογαριασμούς Analytics για διαφορετικούς κλάδους. Έτσι ψάξαμε σε 501 λογαριασμούς Analytics, υπολογίζοντας το μέσο ποσοστό του bounce rate ανά κλάδο και το traffic source, για να δημιουργηθεί ένας καλύτερος δείκτης αναφοράς εγκατάλειψης (bounce rate benchmark).

Μελετήσαμε άρθρα τα οποία υπολογίζουν το μέσο ποσοστό του bounce rate από μερικές δεκάδες λογαριασμούς, όμως αυτή η έρευνα θα πρέπει να μελετηθεί με περισσότερη ακρίβεια ώστε να είναι χρήσιμη.

Το μέσο ποσοστό του bounce rate για τις ιστοσελίδες είναι 61%

Για την ακρίβεια , ήταν 60.99%, αρκετά κοντά στο μέσο ποσοστό του bounce rate για τις ιστοσελίδες. Παρακάτω θα μπορέσετε να δείτε την καμπύλη κατανομής για αυτές τις ιστοσελίδες. Από όλους τους λογαριασμούς οι μισοί από αυτούς έχουν bounce rate μεταξύ 50-70%.

undefined

Τώρα θα αναλύσουμε τα traffic sources, για διάφορους κλάδους και για το e-commerce. Τελικά, θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους τα bounce rates είναι τόσο υψηλά και πώς να τα μειώσουμε.

Ο μέσος όρος bounce rate από traffic source

Κάποια traffic sources έχουν υψηλότερα bounce rates από άλλα. Εδώ μπορείτε να δείτε τη διακύμανση:

undefined

Direct Traffic Bounce Rates

Αυτοί οι επισκέπτες μπαίνουν και βγαίνουν (bounce) από μια ιστοσελίδα με μέσο ρυθμό 66.5% γεγονός που προκαλεί έκπληξη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους επισκέπτες γνωρίζουν ήδη το brand. Ωστόσο είναι πιθανό να είναι πιο συχνοί επισκέπτες. Μπορεί ακόμη και να επιστρέφουν σε μια σελίδα από το ιστορικό περιήγησης.

Οργανική Αναζήτηση και Social Media Bounce Rates
• Το μέσο ποσοστό bounce rate για τους οργανικούς επισκέπτες είναι 55.6 %
• Το μέσο ποσοστό bounce rate για τους επισκέπτες των social media είναι 67.6%

Οι επισκέπτες από τα social είναι περισσότερο πιθανό να εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα από τους οργανικούς επισκέπτες. Γιατί όμως ;
Επειδή το engagement συσχετίζεται με την πρόθεση. Εάν πραγματικά θέλετε μια απάντηση, εάν είχατε χρόνο για να το ερευνήσετε αυτό, εάν το πληκτρολογήσατε, είναι περισσότερο πιθανό να περάσετε περισσότερο χρόνο και να επισκεφθείτε περισσότερες σελίδες.

• Επισκέπτες που έχουν ψάξει κατευθείαν από το πεδίο της αναζήτησης
Αυτοί οι χρήστες έχουν την τάση να έχουν μεγαλύτερο σκοπό. Αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες που έχουν ανάγκη να μάθουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Θέλουν να λάβουν την πληροφορία άμεσα.

• Επισκέπτες πού έχουν έρθει στην ιστοσελίδα από τα social.
Αυτοί οι χρήστες περιηγούνται περισσότερο στα social και είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν μια ιστοσελίδα καθώς δεν αναζητούν άμεσα κάποια πληροφορία. Περνάνε το χρόνο τους “χαζεύοντας” στα social. Δεν ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο.

Οι διαφορές ανάμεσα στους επισκέπτες που πληκτρολογούν στο πεδίο της αναζήτησης και των social είναι σημαντικές. Και είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα για τους σχεδιαστές στρατηγικής περιεχομένου.

Paid Search Bounce Rates

Το μέσο bounce rate για Paid traffic είναι 62.6%. Αυτό είναι το μόνο ποσοστό στην αναφορά που μας ανησυχεί, επειδή αντιπροσωπεύει το ποσοστό αποτυχίας της διαφήμισης. Αυτοί είναι οι πιο δαπανηροί επισκέπτες. Κάθε εγκατάλειψη (bounce) είναι μια επένδυση χωρίς άμεση απόδοση.

Email Bounce Rates

Το email bounce rate benchmark είναι 61.5%, πολύ κοντά στο συνολικό μέσο ποσοστό. Αλλά τα bounce rates για τους επισκέπτες ποικίλουν πολύ από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα (κάποια είναι πολύ υψηλά, κάποια άλλα πολύ χαμηλά). Προφανώς, μερικά email που οδηγούν τον χρήστη σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες δημιουργούν μεγαλύτερο engagement από άλλα email που δεν κατευθύνουν τον χρήστη σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Το μέσο ποσοστό των ιστοσελίδων με bounce rate ανά κλάδο 

Υπάρχει πραγματικά μικρή διακύμανση στα κοινά μεταξύ των ιστοσελίδων των Β2Β και B2C επιχειρήσεων.

 

undefined

Στη συνέχεια θα ερευνήσουμε τα bounce rates ανάμεσα σε διάφορους κλάδους. Κλάδοι οι οποίοι έχουν λιγότερες από δέκα ιστοσελίδες στο σύνολο δεδομένων εξαιρέθηκαν από αυτή την ανάλυση.

undefined

Εδώ πάλι δεν υπάρχει κάποια διακύμανση. Σε κάθε κλάδο φαίνεται να πέφτει το ποσοστό από 55% μέχρι 68%

E-commerce Bounce Rates

Από το σύνολο δεδομένων οι 36 ιστοσελίδες ήταν ιστοσελίδες e-commerce. Οι ιστοσελίδες αυτές ανήκουν ταυτόχρονα σε πολλούς κλάδους. Μερικές από αυτές ανήκουν σε B2B επιχειρήσεις και μερικές από αυτές ανήκουν σε B2C επιχειρήσεις. Μερικές ιστοσελίδες είχαν υψηλό traffic, κάποιες άλλες είχαν χαμηλότερο traffic. Το μέσο bounce rate για όλες τις ιστοσελίδες e-commerce ήταν πολύ λίγο υψηλό από το μέσο ποσοστό για όλες τις ιστοσελίδες.

Το μέσο bounce rate για ecommerce ιστοσελίδες είναι 62.1%

Bounce Rates για blogs και media websites

Η κατηγορία Media & Publishing έχει ένα από τα υψηλότερα bounce rates: σχεδόν 68%. Αυτό συμβαίνει διότι οι επισκέπτες των άρθρων έχουν την πρόθεση να πληροφορηθούν για κάποιο θέμα. Συνήθως επισκέπτονται την ιστοσελίδα στην οποία υπάρχει το άρθρο για τον τίτλο και συχνά φαίνεται να εγκαταλείπουν το διάβασμα μετά την πρώτη σελίδα.

Αν και δεν διαχωρίζονται τα δεδομένα, γνωρίζουμε λόγω εμπειρίας ότι οι ιστοσελίδες που δεν έχουν σχετικό περιεχόμενο έχουν υψηλότερα bounce rates. Το ποσοστό του bounce rate για μια ενότητα σε ένα blog είναι υψηλότερο από τα παραπάνω ποσοστά.

Το bounce rate για αυτό το blog είναι 86%. Αλλά είμαστε χαρούμενοι που το επισκεφθήκατε!

Οι δύο κλάδοι με χαμηλά bounce rates:
Ο Τραπεζικός τομέας και τα οινοπνευματώδη ποτά
Οι δυο αυτοί κλάδοι έχουν μερικά από τα χαμηλότερα bounce rates, όχι εξαιτίας του κλάδου στον οποίο ανήκουν. Αλλά λόγω χαρακτηριστικών και απαιτήσεων των ιστοσελίδων τους .
• Ιστοσελίδες τραπεζών (ή οποιαδήποτε ιστοσελίδα με μια δημοφιλή περιοχή σύνδεσης)
• Ιστοσελίδες αλκοολούχων ποτών (ή οποιαδήποτε ιστοσελίδα όπου οι επισκέπτες πρέπει να προσδιορίζουν την ηλικία τους πριν εισέλθουν στην σελίδα)

Λόγω του σχεδιασμού ή του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας τα bounce rates δεν είναι χαμηλότερα. Το bounce rate είναι χαμηλό κυρίως για λειτουργικούς λόγους όπου συνδέεται με την εμπειρία των χρηστών. Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες πηγαίνουν σε μια δεύτερη σελίδα επειδή η πρώτη σελίδα ήταν απλώς ένα speed bump.

Πώς να βελτιώσετε το bounce rate με ακρίβεια για αυτές τις ιστοσελίδες;

Εάν η ιστοσελίδα σας έχει δημοφιλή περιοχή σύνδεσης, φροντίστε ώστε να μεταφέρονται όλοι οι συχνοί χρήστες απευθείας στη σελίδα εγγραφής.

Εδώ είναι αυτό που δημιούργησα για να μεταφέρει τις επισκέψεις μιας προβολής στη σελίδα σύνδεσης. Μπορείτε να παρατηρήσετε περίπου τα δύο τρίτα του κοινού.

undefined

Εάν το πεδίο της σύνδεσης (login) είναι ακριβώς στην αρχική σελίδα (δεν διαχωρίζεται από την σελίδα σύνδεσης) τότε θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα event σε αυτό το click, και μετά φροντίστε να μην συμπεριλάβετε επισκέπτες που ενεργοποιήθηκαν από αυτό το event.

Άλλοι λόγοι που τα bounce rates μπορεί να είναι πολύ χαμηλά


Εάν η ιστοσελίδα σας έχει χαμηλό bounce rate για το οποίο δεν ευθύνονται τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας ή η εμπειρία του χρήστη σε αυτή, ίσως τότε το Google Analytics να είναι ανακριβές σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο θα μπορούσε να είναι ένας από τους εξής λόγους:

Να έχετε διπλότυπο κώδικα Analytics
Αναρωτηθήκατε γιατί το bounce rate μου είναι 1% ; Εάν το bounce rate σας έχει μονά ψηφία, είναι επειδή μάλλον έχετε δύο φορές το tracking code του Analytics στην ιστοσελίδα σας. Συχνά βρίσκεται μια φορά στον κώδικα και μια στο Google Tag Manager container.

Πώς να το διορθώσετε: Αφαιρέστε τo δεύτερο μέρος του Javascript tracking code από το Analytics.

Τα Events καθορίζουν το bounce rate
Αν έχετε δημιουργήσει ένα event με tracking code , αυτό μπορεί να επηρεάσει το bounce rate. Αυτό συμβαίνει διότι ένα bounce rate είναι τεχνικά μια επίσκεψη τη φορά, και όχι μια επίσκεψη σελίδας.
Και τα events μετριούνται ως μια επίσκεψη την φορά!

Πώς να το διορθώσετε: Μπείτε στο Google Tag Manager. Στο tag ρυθμίστε “Non-Interaction Hit” για αλήθεια και το συμβάν δεν θα επηρεάσει το bounce rate.

Γιατί όλα αυτά τα bounce rates είναι τόσο υψηλά;

Εντυπωσιαστήκατε από τους αριθμούς αυτής της αναφοράς; Εμείς όχι. Η επίσκεψη μιας σελίδας είναι μόνο μια πραγματικότητα του internet. Παρακάτω υπάρχουν όλα τα είδη επισκέψεων τα οποία καταγράφονται ως bounce στο Analytics.

• Όταν αφήνουμε τις καρτέλες ανοικτές στους browsers για μέρες (αν πατήσετε πάλι σε αυτή την καρτέλα θα καταγραφεί ένα bounce)
• Όταν πηγαίνουμε σε μια σελίδα στο ιστορικό περιήγησης μας για να πάρουμε μια πληροφορία άμεσα και μετά το εγκαταλείπουμε
• Όταν πηγαίνουμε σε μια σελίδα η οποία αργεί να φορτώσει και κλείνουμε την καρτέλα πριν ολοκληρωθεί η φόρτωση της ιστοσελίδας
• Όταν προσγειωνόμαστε σε μια σελίδα , στην οποία διαβάζετε για πολύ ώρα και μετά πατήσετε το κουμπί πίσω.

Κάθε μέρα, επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες που αποφασίζουμε ότι είναι άσχετες, άσχημες ή άχρηστες τη στιγμή εκείνη, και φεύγουμε χωρίς να κάνουμε κλικ. Όταν εξερευνήσετε το δικό σας ιστορικό περιήγησης είναι πιθανό να εγκαταλείψατε το 60% των ιστοσελίδων που επισκεφθήκατε.

Ένα αποδεκτό συνολικό bounce rate είναι 60%

Τι κάνω στην συνέχεια;


Αφού έχετε το σημείο αναφοράς, πηγαίνετε να συγκρίνετε τα metrics με αυτά της αναφοράς. Ελέγξτε το συνολικό bounce rate, αλλά μετά κοιτάξτε προσεκτικά το bounce rate για διάφορες πηγές επισκέψεων . Ξεκινήστε να κάνετε ερωτήσεις:

Έχετε ένα 1% ή 100% bounce rate; Εάν ναι , υπάρχει κάτι λάθος στα Analytics.
Είναι το bounce rate κάτω από 40%; Εάν ναι , ελέγξτε να δείτε αν τα events tracking επηρεάζουν το bounce rate σας. Εάν ναι, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το συγκρίνετε με το σημείο αναφοράς εδώ.
Υπάρχει μεγάλο traffic μέσα σε ένα bounce rate traffic source σε μερικά URLs;
Εάν ναι, ελέγξτε το bounce rate για αυτές τις σελίδες. Ελέγξτε το περιεχόμενο. Εξετάστε το σκοπό του επισκέπτη. Υπάρχει εκεί κάποιο πρόβλημα ή κάποια ευκαιρία;
Είναι το bounce rate για paid traffic πάνω από 60%; Ελέγξτε τις διαφημίσεις σας ή καλέστε τον υπεύθυνο για το PPC άμεσα.
Μην πανικοβάλλεστε. Δεν είναι το πιο σημαντικό metric στα Analytics….


Η ανάλυση ολοκληρώθηκε. Τώρα στρωθείτε στη δουλειά!
Δεν πρέπει να σταματάμε ποτέ να βελτιώνουμε τις ιστοσελίδες μας και να δίνουμε ότι καλύτερο στους επισκέπτες μας, όπως περισσότερη εμπειρία engaging. Θυμηθείτε αυτό για τους δείκτες αναφοράς ποσοστού εγκατάλειψης (bounce rate benchmarks), και πέστε στη δουλειά για να τα μειώσετε.

Οι πέντε τρόποι για να μειώσετε το bounce rate σας:
1. Βελτιώστε τα click through rates με την αξιοποίηση των υψηλότερων CTR τίτλων
2. Χρησιμοποιήστε μορφοποίηση (format) για τη δυνατότητα σάρωσης
3. Κάντε το περιεχόμενο σας περισσότερο ορατό με εικόνες, γραφικά και videos
4. Αφαιρέστε ημερομηνίες από το blog σας
5. Αυξήστε το κοινό από χαμηλό bounce traffic


Σχετικά με τα δεδομένα
Υπάρχουν 250εκ.+ επισκέψεις σε ιστοσελίδα σε αυτό το σύνολο δεδομένων. Οι ιστοσελίδες κυμαίνονται από 10εκ έως 10χιλ. επισκέπτες κάθε χρόνο, όπου πρόκειται για εγχείρημα μικρών επιχειρήσεων. Το 95% από αυτές είναι αμερικανικές εταιρίες. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020.

Το 58% ήταν Β2Β επιχειρήσεις, το 31 % ήταν Β2C επιχειρήσεις και το 11% ήταν ιστοσελίδες που στόχευσαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, όπως οι τραπεζικές ιστοσελίδες.

Οι φιλτραρισμένες προβολές χρησιμοποιήθηκαν όταν ήταν διαθέσιμες. Καταργήσαμε τα outliers με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά bounce rates (για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω) και τα εξαιρετικά υψηλά bounce rates (αυτούς τους περίεργους ιστότοπους μιας σελίδας). 

Επίσης αγνοήσαμε τα bounce rates από οποιαδήποτε άλλη traffic source η οποία είχε λιγότερο από 200 επισκέψεις.

Οι 501 λογαριασμοί ήταν από φίλους , πελάτες και συνεργάτες.

πηγή: www.orbitmedia.com