Πώς το Google ορίζει το "quality content"

Main Image

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η Google προσμετρά ολοένα και περισσότερο το περιεχόμενο ενός site όταν πρόκειται για κατατάξεις αναζητήσεων. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί νέο για τους περισσότερους από τους marketers, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Google καθορίζει την ποιότητα, εξελίσσεται.

Θετικά μηνύματα όπως ο χρόνος που καταναλώνεται σε μια σελίδα έχουν πλέον μεγάλο αντίκτυπο στην κατάταξη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κρατάμε το ενδιαφέρον του χρήστη αμείωτο.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, σας εξηγούμε παρακάτω πως να πετύχετε αυτό που αποκαλούμε "quality content" στο site σας.

1. Δημιουργήστε σχετικό και ευκολοδιάβαστο περιεχόμενο

Η μελέτη ανέδειξε οι παράγοντες κατάταξης, όπως η καταμέτρηση λέξεων και η Flesch αναγνωρισιμότητα, έχουν αυξηθεί. Το μέσο μήκος του κειμένου στις πρώτες 30 σελίδες αυξήθηκε κατά 25% από το 2014, γεγονός που δείχνει ότι η Google εκτιμά όλο και περισσότερο το περιεχόμενο που είναι πιο εύκολο να το διαβάσεις.

undefined

Και είναι λογικό. Εάν το περιεχόμενό σας είναι πολύ σύντομο, είναι σχεδόν απίθανο να εμβαθύνει αρκετά στη θεματολογία, και με τόση πληθώρα σε περιεχόμενο σίγουρα υπάρχει ανάγκη για να προσφέρετε κάτι περισσότερο από έναν τίτλο ή λίγα νέα. Η αναγνωρισιμότητα επίσης μετράει πολύ γιατί ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνο είναι το περιεχόμενό σας θα χάσετε την προσοχή των χρηστών γρήγορα εάν είναι γεμάτο από λάθη στη σύνταξη ή άσκοπη ορολογία.

2. Εστιάστε στην εμπειρία του χρήστη

Συχνά συζητάμε για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας για τον χρήστη, και δεν αποτελεί έκπληξη ότι μια καλή UX μπορεί να επηρεάσει τα Google rankings. Εάν το περιεχόμενό σας είναι καλά δομημένο και εύκολο στην πλοήγηση, τότε μειώνονται οι πιθανότητες ο χρήστης να βαρεθεί και να βγει από το site σας. 

Περισσότερος χρόνος παραμονής σε κάποια σελίδα, σημαίνει για την Google ότι το περιεχόμενό σας είναι σχετικό με αυτό που αναζητήθηκε από τον χρήστη, και ενδιαφέρον.

Στις μέρες μας, ωστόσο, δεν είναι αρκετό να εστιάσεις μόνο στους χρήστες που αναζητούν από desktop. Το να παίζει το site σας σωστά στις κινητές συσκευές είναι εξίσου σημαντικό. Το 30% των 30 αρχικών σελίδων με αποτελέσματα, χρησιμοποιούν responsive design. Σίγουρα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί όσο αυξάνεται και χρήση των κινητών.

3. Σταματήστε να ανησυχείτε για τις λέξεις - κλειδιά

Ευτυχώς οι μέρες που αρκούσε απλά ένα κείμενο χωρίς νόημα αλλά γεμάτο με σωστά keywords, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όταν γράφετε κείμενα για το περιεχόμενο του site σας, όποιο κι αν είναι το θέμα, θα πρέπει κυρίως να στοχεύετε στο να είναι κατάλληλο για ανάγνωση από τους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο.

Εάν το περιεχόμενο που έχετε γράψει είναι σχετικό με την αναζήτηση που έχει γίνει, θα πρέπει λογικά να περιλαμβάνει λέξεις - κλειδιά σχετικές με το θέμα. Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, οι πρώτες 5 σελίδες στην κατάταξη αναζήτησης της Google, περιέχουν λιγότερες λέξεις - κλειδιά στο κύριο κείμενο απ' ότι οι επόμενες 5 σελίδες.

undefined

4. Τα backlinks γίνονται είναι λιγότερο σημαντικά

Σύμφωνα με τη μελέτη, χρόνο με το χρόνο οι συσχετίσεις μεταξύ των backlinks και των κατατάξεων στις αναζητήσεις, αποκλείνουν. Αυτό δείχνει ότι το παράλογο link building αποτελεί πια κάτι που απλά θα σπαταλήσει τον χρόνο σας. Αντί γι' αυτό, θα πρέπει να εστιάσετε στο να δημιουργήσετε το περιεχόμενο που οι χρήστες θα θέλουν τελικά να διαβάσουν και να μοιραστούν.

Τα backlinks με kyewords στο κείμενο περιγραφής έχουν μειωθεί σημαντικά, μάλλον ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Google να καταπολεμήσει το παράλογο link building.

undefined

5. Βοηθάει η χρήση των Social Media;

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν οι κοινοποιήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν άμεσα την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζητήσεων, αλλά υπάρχει σίγουρα μια σχέση μεταξύ των κοινοποιήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα και των κατατάξεων SERP. Για παράδειγμα οι ιστοσελίδες που εμφανίζονται στην 1η θέση έχουν διπλάσια αποτελέσματα στο Facebook σε σχέση με τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στη 2η θέση.

undefined

Ανεξάρτητα από το link, όσο πιο πολλές κοινοποιήσεις γίνουν με το περιεχόμενό σας τόσο σε περισσότερους χρήστες θα φτάσει. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για το branding αλλά και ως τρόπος για να υπάρχει traffic προς το site σας.

Φυσικά η σωστή παρουσία στα social networks είναι επίσης ένας καλός τρόπος για τους marketers να διαπιστώσουν εάν το περιεχόμενό τους εμφανίζεται στους καταναλωτές ή όχι. Εάν κανείς δεν κάνει "like" ή δεν κοινοποιεί το περιεχόμενο, τότε ίσως δεν είναι σχετικό ή ενδιαφέρον.

Συμπέρασμα: Επιβεβαιώνουμε ότι ήδη είχαμε υποθέσει

Ακούμε αρκετό καιρό για το πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του περιεχομένου, άρα το αποτέλεσμα της παραπάνω μελέτης δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Αυτό που δείχνουν όμως τα αποτελέσματα είναι ότι οι marketers αποδείχθηκαν σωστοί στις υποθέσεις τους ότι οι μέρες που αρκούσε απλά να "μπερδέψεις το σύστημα" έχουν μάλλον τελειώσει, και πως έχει έρθει πια η στιγμή που πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο που είναι πραγματικά αξιόλογο.

Πιστεύουμε ότι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, και για τους marketers που πρέπει να έχουν κίνητρα για να πάνε στη δουλειά τους καθημερινά, αλλά και για τους καταναλωτές που διαβάζουν καθημερινά το περιεχόμενο στο web.

πηγή: econsultancy.com