Χρονολόγιο Digital Marketing για το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου

Main Image

Το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου είναι μια σύνθετη διαδικασία. Αν είσαστε ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής του ξενοδοχείου και θέλετε να έχετε όλες τις εργασίες υπό έλεγχο, έχετε ήδη πολλά να οργανώσετε και να προετοιμάσετε.
Έχοντας εμπειρία σε αντίστοιχα project ξενοδοχείων που ανοίγουν για πρώτη φορά (τουλάχιστον 5 ξενοδοχεία σε 3 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας), η Eyewide Digital Marketing Agency σας προτείνει το παρακάτω χρονοδιάγραμμα ενεργειών digital marketing που διασφαλίζει ότι θα χτίσετε σωστά την διαδικτυακή παρουσία σας και θα διαμορφώσετε ένα υγιές μείγμα καναλιών, με μειωμένη εξάρτηση από τα ΟΤΑ σε βάθος χρόνου.

 

1 Χρόνος πριν το Άνοιγμα: ΘΕΜΕΛΙΑ

 

Αγοράστε το domain που σας ενδιαφέρει. Αναπτύξτε ένα 1-page site ή ως προσωρινή λύση κάντε redirect στη σελίδα της μητρικής εταιρείας. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας σχετικά με τις πωλήσεις και τις ευκαιρίες καριέρας. 

Προκαθορίστε το budget του ανοίγματος. Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσετε μια πλήρη φωτογράφιση και ένα γενναίο ποσό για μάρκετινγκ τους πρώτους 3 με 6 μήνες του ανοίγματος του νέου ξενοδοχείου. Επίσης άλλες έξτρα προωθητικές ενέργειες για την προβολή του brand.

undefined

Δημιουργήστε ένα fact sheet. Οι πωλητές σας θα χρειαστούν κάτι που θα έχει κάποιες φωτογραφίες (ή κάποια ποιοτικά φωτορεαλιστικά), τις παροχές του ξενοδοχείου και την απόσταση του από σημεία ενδιαφέροντος.
Αναζητήστε τον κατάλληλο φωτογράφο. Αν το ξενοδοχείο ανήκει σε κάποια αλυσίδα, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές του brand.
Επιλέξτε τα καλύτερα συστήματα. Για ανεξάρτητα ξενοδοχεία, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ευθυγράμμιση ανάμεσα στο PMS, το Booking Engine, το Channel Manager και την ιστοσελίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι καθένα από τα συστήματα σας μπορεί να ενσωματωθεί στο CRM στην πορεία. Το site θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις τελευταίες τάσεις του SEO (search engine optimization), να είναι γρήγορο, να έχει responsive design, να ενσωματώνει μηχανή κρατήσεων και να είναι συνδεδεμένο με το Google Analytics.
Αναπτύξτε μια «φωνή» για το brand σας. Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε; Πώς τοποθετείστε απέναντι στον ανταγωνισμό; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το digital marketing και γενικότερα; Για να θέσετε σωστά τις προσδοκίες σας συγκεντρώστε πληροφορίες και στατιστικές για την αγορά από κάθε διαθέσιμη πηγή.

 

6 μήνες πριν το Άνοιγμα: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 

Ιδανικά η ιστοσελίδα σας είναι online ή στη φάση της ολοκλήρωσης και τα παρακάτω σημεία έχουν ληφθεί υπόψη.
Ορίστε τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα (USP). Εντοπίστε τι κάνει το ξενοδοχείο να ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού. Επίσης τι παροχές και υπηρεσίες σας κάνουν να ξεχωρίζετε, όπως γαστρονομία, παροχές δωματίων κ.ά. Σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθεσία του ξενοδοχείου σας και οι αποστάσεις του από σημεία ενδιαφέροντος.
Βρείτε τα σωστά keywords για τη βελτιστοποίηση του site σας για τις μηχανές αναζήτησης (SEO). Κάθε σελίδα πρέπει να έχει το δικό της keyword. Ξεκινήστε από πολύ εξειδικευμένα keywords και επεκταθείτε σε πιο ανταγωνιστικά keywords αργότερα. Τα meta descriptions θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα (USP). Ενσωματώστε τα keywords σας στο περιεχόμενο της σελίδας και στα header / alt tags.

undefined

Γράψτε εκτενές περιεχόμενο. Φροντίστε ότι η αρχική σας σελίδα συμπεριλαμβάνει όλα τα USP σας. Οι βοηθητικές σελίδες θα πρέπει να αφιερώνονται στις παροχές και υπηρεσίες, τα δωμάτια, τις προσφορές, την περιοχή. Συμπεριλάβετε keywords σε στρατηγικές θέσεις παντού.
Θέστε σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή. Θα πρέπει να είναι τοπική γραμμή, αλλά καθώς πιθανότατα δεν θα είναι ακόμα έτοιμη η υποδοχή, κάντε εκτροπή στα κεντρικά σας γραφεία ή σε κάποιο κινητό τηλέφωνο.
Ξεκινήστε την παρουσία σας στα social media. Ξεκινήστε απλά, με μια σελίδα στο facebook και επεκταθείτε σε περισσότερες πλατφόρμες αργότερα. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να κάνετε αναρτήσεις με εντατικούς ρυθμούς.

3 Μήνες πριν το Άνοιγμα: ΤΙΜΕΣ

 

Δημοσιεύστε τις τιμές σας. Η τιμολογιακή στρατηγική πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και οι τιμές πρέπει να είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα σας. Σετάρετε τις σελίδες σας στα μεγάλα ΟΤΑ, οπωσδήποτε στην Expedia και στο Booking.com και επιμεληθείτε το περιεχόμενο και τις εικόνες σας.
Ενεργοποιήστε τις καταχωρήσεις σας σε σελίδες όπως το TripAdvisor.
Δείτε τη στρατηγική σας στα διεθνή συστήματα διανομής (GDS). Βεβαιωθείτε ότι τα διεθνή κανάλια διανομής είναι ενεργά και προωθούν το ξενοδοχείο σας.

2 Εβδομάδες πριν το Άνοιγμα: ΕΚΘΕΣΗ

 

Ετοιμάστε το Δελτίο Τύπου. Αν το ξενοδοχείο σας λειτουργεί με νέο όνομα ή νέο concept το δελτίο τύπου θα πρέπει να δίνει έμφαση στην έκταση της ανακαίνισης. Στη συνέχεια θα μπορείτε να υποβάλετε αυτό το δελτίο τύπου στο TripAdvisor ώστε να τους ζητήσετε να διαγράψουν τα παλιά reviews από τη σελίδα σας.
Δημιουργήστε online συνεργασίες. Η ομάδα πωλήσεων βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα. Κατά τη δημιουργία συνεργασιών, θα πρέπει να έχουν κατά νου την online προώθηση του ξενοδοχείου και τους τρόπους προβολής του στα τοπικά site, τα οποία όχι μόνο θα φέρουν traffic στην ιστοσελίδα σας, αλλά θα βοηθήσουν και στην κατάταξη σας στο SEO.
Κάντε προσαρμογές στο marketing budget. Το ποσό που είχατε υπολογίσει αρχικά είναι επαρκές για τις ανάγκες του ξενοδοχείου και της πρώτης σεζόν; Κάντε ένα τελευταίο έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο σας εμφανίζεται με σωστά στοιχεία διεύθυνσης, σωστή επωνυμία, τηλέφωνο επικοινωνίας και URL σε όλα τα κανάλια.

Ημέρα Ανοίγματος: ΕΛΕΓΧΟΣ και ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ

 

Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο στην υποδοχή δουλεύει κανονικά.
Ελέγξτε τις κρατήσεις σας. Τεστάρετε ότι δουλεύουν σωστά όλα τα κανάλια και λαμβάνετε τις κρατήσεις.
Στείλτε το δελτίο τύπου. Προωθήστε το σε μεγάλα εγχώρια μέσα αλλά και σε τοπικά μέσα και φορείς όπως το Επιμελητήριο στο οποίο ανήκετε, ή στους τοπικούς οργανισμούς τουρισμού.
Δημοσιοποιήστε το άνοιγμα σας στα social media. Κάντε ανάρτηση για το άνοιγμα στο Facebook και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτετε.
Καταχωρηθείτε στους online καταλόγους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το Google My Business, το Yelp, το Bing κ.ά. Συνήθως απαιτείται τηλεφωνική ή άλλη επαλήθευση.

2 Εβδομάδες μετά το Άνοιγμα: MARKETING, GPS και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

 

Ξεκινήστε τη διαφήμιση. Κάποιες από τις επιλογές σας είναι Google Ads, Social Media, Flash Sales, Retargeting, Banner Ads κ.ά. Αν δεν διαθέτετε ακόμη μια λίστα με email για να κάνετε ενέργειες email marketing, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό οργανισμό τουρισμού (ή την Περιφέρεια σας) για να σας προωθήσουν στα δικά τους newsletter.
Καταχωρίστε την τοποθεσία σας στις διάφορες υπηρεσίες χαρτών. Σε αυτή τη φάση λογικά έχετε ήδη καταχωρηθεί στο Google My Business αλλά ελέγξτε ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πώς θα σας βρει κάποιος.

undefined

Προετοιμαστείτε για τη φωτογράφιση. Η φωτογράφιση θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί 30 μέρες μετά το άνοιγμα. Βεβαιωθείτε ότι όλα βρίσκονται στην εντέλεια και ότι το προσωπικό σας στην κουζίνα και στην υποδοχή είναι σε ετοιμότητα.
Αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα κανάλια στα οποία γίνονται reviews. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος συνεργάτης σας απαντά στα reviews στο TripAdvisor, στο Google, στο Facebook, την Expedia, το Booking.com και το Yelp.

90 Mέρες μετά το Άνοιγμα: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

 

Προωθήστε νέο φωτογραφικό υλικό σε όλα τα κανάλια. Διασφαλίστε ότι υπάρχει ενιαία αισθητική των φωτογραφιών του ξενοδοχείου στην ιστοσελίδα σας, στα OTA, στους online καταλόγους και στα social media.
Δώστε σημασία σε τυχόν παράπονα επισκεπτών στην υποδοχή. Ελέγξτε ξανά ότι σε κάθε σημείο προβολής σας υπάρχει σαφής περιγραφή των παροχών και υπηρεσιών σας.
Δείτε τα analytics και μελετήστε τα reports. Μελετήστε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που σας δίνουν τα Google Analytics. Επίσης ρίξτε μια ματιά στα στατιστικά του Google My Business.

undefined

Οργανώστε ένα μεγάλο πάρτι εγκαινίων. Ήρθε η ώρα να γιορτάσετε και να προσκαλέσετε φίλους και πιθανούς πελάτες σε ένα μεγάλο πάρτι. Ορίστε ένα ποσό που θα διαθέσετε για φαγητό και ψυχαγωγία. Βρείτε χορηγούς από την περιοχή σας. Δημιουργήστε ψηφιακές προσκλήσεις και δημοσιεύστε το event στα social media.


Ο στόχος σας είναι η άμεση έκθεση και η υλοποίηση ενός σχεδίου που επενδύει τα χρήματα σας στα σωστά σημεία προβολής. Επίσης πρέπει να διασφαλίσετε ότι σε όλα τα κανάλια υπάρχει συνέπεια στην προβολή σας ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στους πελάτες σας.

 

πηγή: www.hospitalitynet.org