Πώς να χρησιμοποιήσετε την εργαλειοθήκη της Google για να τελειοποιήσετε την ψηφιακή στρατηγική του ξενοδοχείου σας

Main Image

Με τέσσερα δισεκατομμύρια αναζητήσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά στη Google, το οικοσύστημα ψηφιακών εργαλείων της εταιρείας παραμένει ό,τι καλύτερο έχουν στη διάθεση τους τα ξενοδοχεία για να φέρουν online χρήστες στην ιστοσελίδα τους και στη συνέχεια να τους μετατρέψουν σε πελάτες τους. Δεδομένου ότι συνεχώς γίνονται βελτιώσεις στα υπάρχοντα προϊόντα και λανσάρονται νέα προϊόντα, είναι αρκετά δύσκολο για τους ξενοδόχους να μπορούν να παρακολουθήσουν τις νέες τάσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται, για να βελτιστοποιήσουν την ψηφιακή στρατηγική τους μέσω της εργαλειοθήκης της Google.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις τελευταίες εξελίξεις από τη Google, μεταξύ των οποίων νέα προϊόντα ή αναβαθμίσεις υφιστάμενων προϊόντων, οι οποίες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του digital marketing των ξενοδοχείων. Επίσης θα δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε εργαλείο.

Oι top 5 τάσεις στην Google αυτή τη στιγμή

 1. Είναι αρκετά δύσκολο να διατηρείς επαφή με τις νέες τάσεις, αλλά παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εργαλειοθήκη της Google. Οι τελευταίες εξελίξεις από τη Google οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των εσόδων σας και να συνδράμουν τις προσπάθειες σας στο digital marketing είναι οι εξής:

 2. • Τα Google AMP Stories θα προσθέσουν ένα ορατό layer στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης

 3. Τα Google AMP Stories θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SERP) επιτρέποντας στους χρήστες να δουν μια γρήγορη εικόνα περιεχομένου. Όπως στα Snapchat και στα Instagram Stories, οι ξενοδόχοι θα μπορούν να προωθούν περιεχόμενο στα AMP Stories, το οποίο θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, τόσο σε φορητές όσο σε σταθερές συσκευές. Αν και δεν έχουν λανσαριστεί ακόμα, τα Stories θα έχουν κάποια πλεονεκτήματα, όπως το ότι θα εμφανίζονται μετά από αναζήτηση λέξεων-κλειδιά και όχι ανάλογα με το αν σας ακολουθεί ο χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης θα είναι βασισμένα στο κείμενο (script-based) και άρα θα υπάρχει η δυνατότητα ημι-αυτοματοποίησης.

 4. • Tα Progressive Web Apps δημιουργούν μια νέα εμπειρία στον χρήστη

 5. Οι χρήστες περιμένουν να έχουν μια εμπειρία αντίστοιχη των εφαρμογών (app) όταν βρίσκονται στο mobile site σας. Ένα από τα νέα προϊόντα της Google είναι το Progressive Web Apps (PWA). Με την υλοποίηση αυτού του προϊόντος, οι ιστοσελίδες των ξενοδοχείων θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εμπειρία περιήγησης όπως στις εφαρμογές (app) με γρήγορη φόρτωση. Οι γρήγορες ταχύτητες φόρτωσης χαρίζουν στον χρήστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία, ακόμα και αν δεν έχει καλή σύνδεση διαδικτύου. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Όταν ο χρόνος φόρτωσης μιας σελίδας σε φορητή συσκευή αυξάνεται από 1 έως 5 δευτερόλεπτα, η πιθανότητα bounce (αποχώρησης από τη σελίδα) αυξάνει κατά 90% (Google).

  • Η αναβάθμιση του Google My Business θα επιτρέψει περισσότερο έλεγχο στις καταχωρήσεις
 6. undefined
  undefined
  Δύο αναβαθμίσεις στο συγκεκριμένο προϊόν θα βοηθήσουν τα ξενοδοχεία να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες με χρήσιμες πληροφορίες:

  1) Το Google My Business αυτή τη στιγμή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κάνουν απευθείας καταχώρηση στο Google Maps. Αν και αυτή η λειτουργία δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για τις καταχωρίσεις των ξενοδοχείων στο Google My business, σύντομα τα εστιατόρια, τα spa και άλλου είδους επιχειρήσεις θα μπορούν να δημοσιεύσουν άμεσα περιεχόμενο όπως εκδηλώσεις, προϊόντα και προσφορές.

  2) H Google σύντομα θα προσθέσει μια λειτουργία στο Google My Business που θα επιτρέπει στους επιχειρηματίες να προσθέσουν μια περιγραφή, η οποία θα εμφανίζεται στο knowledge panel της Google (το πλαίσιο που εμφανίζεται στα δεξιά της οθόνης, στα αποτελέσματα αναζήτησης, κάθε φορά που κάποιος χρήστης αναζητεί μια επιχείρηση στο Google). Αυτές οι περιγραφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της επιχείρησης και να εμπλουτίσουν την καταχώρηση.

• Τα push notification στον Chrome θα αρχίσουν να προσφέρουν πιο εξατομικευμένο περιεχόμενο για κάθε κοινό

Αν και δεν συνδέεται άμεσα με το οικοσύστημα της Google, η τεχνολογία των push notification του browser θα αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τους marketers που θα τα ενσωματώσουν στη συνολική ψηφιακή στρατηγική τους. Εταιρείες όπως η Trivago χρησιμοποιούν τα Push Notifications και λένε ότι οι συνδρομές στα push έχουν επισκιάσει τις συνδρομές στα mail. Οι ξενοδόχοι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσουν τα Push ώστε να επιτρέψουν στους followers τους να λαμβάνουν ενημερώσεις στον υπολογιστή ή στο κινητό τους, για νέο περιεχόμενο όπως προσφορές και νέες αναρτήσεις στο blog. Επίσης οι ξενοδόχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να διευκολύνουν το booking engine abandonment και για να στείλουν μηνύματα σε συγκεκριμένους πελάτες-μέλη προγράμματος επιβράβευσης. Οι πιθανότητες είναι απεριόριστες.

• Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας για τη φωνητική αναζήτηση

Οι marketers θα πρέπει να προνοήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις ιστοσελίδες τους για τη φωνητική αναζήτηση. Η φωνητική αναζήτηση είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών SEO μεθόδων και μελέτης των μοτίβων που συνδέονται με την προφορική αναζήτηση. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη φωνητική αναζήτηση σε ότι αφορά τις ιστοσελίδων, όπως η πραγματοποίηση κράτησης, όμως οι ιστοσελίδες ξενοδοχείων με πλούσιο περιεχόμενο για τον προορισμό, μοναδικές παροχές και υπηρεσίες εστίασης / ψυχαγωγίας, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν. Το ζητούμενο είναι οι marketers κατά τη βελτιστοποίηση να βρουν τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στις λέξεις-κλειδιά που οι χρήστες πληκτρολογούν σε ένα πεδίο αναζήτησης, σε σχέση τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσαν μιλώντας στη συσκευή τους, κάτι που θέλει αρκετή προσοχή.

Ποια προϊόντα της Google πρέπει να χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία;

Υπάρχουν δοκιμασμένες και επιτυχημένες συνταγές, με χρήση διαφόρων εργαλείων της Google, που μπορούν να βοηθήσουν τα ξενοδοχεία να εμφανιστούν στις οθόνες των υποψήφιων πελατών τους σε διάφορες σημαντικές στιγμές.
Ποια είναι αυτά τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία:

• SEO
• SEM
• Display Ads
• Google Hotel Ads
• Google My Business
• Google AMP
• Gmail Ads
• YouTube TrueView

Πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ξενοδοχεία κάθε προϊόν της Google για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα τους;

undefined

Αν και είναι σημαντικό να στοχεύσεις στους πιθανούς πελάτες που βρίσκονται κοντά στην πραγματοποίηση της συναλλαγής, είναι εξίσου σημαντικό να εστιάσεις τις marketing προσπάθειες σου για να τους προσεγγίσεις σε κάθε στάδιο της οργάνωσης του ταξιδιού τους, ώστε να επηρεάσεις και να διαμορφώσεις τις αποφάσεις τους πριν κάνουν την κράτηση τους. Η χρήση κάθε προϊόντος της Google, ενίοτε σε συνδυασμό με κάποιο άλλο, μπορεί να βοηθήσει τους ξενοδόχους να είναι παρόντες σε κάθε φάση της οργάνωσης του ταξιδιού.

SEO + SEM

• To SEO είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής digital marketing κάθε ξενοδοχείου. Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με μία πολυεπίπεδη στρατηγική που συμπεριλαμβάνει και SEM, μπορεί να επιφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα. Ανεβάζοντας περιεχόμενο για τον προορισμό στην ιστοσελίδα τους, τα ξενοδοχεία μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση τους στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Αφότου κάποιος χρήστης βρεθεί στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας, μπορεί να επιστρέψει με μία SEM καμπάνια, που εν τέλει οδηγεί σε περισσότερες επισκέψεις στην ιστοσελίδα σας και άρα περισσότερες άμεσες κρατήσεις.

Google Hotel Ads + Google My Business

• Η παρουσία στα Google Hotel Ads έχει φέρει σε ξενοδοχεία τριπλάσια conversion σε σχέση με το κλασικό πληρωμένο search. Η Google εμφανίζει την τιμή δωματίου, τον φόρο διαμονής και τη διαθεσιμότητα μέσω μιας real-time λειτουργίας που αντλεί τις πληροφορίες από το σύστημα κρατήσεων (CRS) του ξενοδοχείου και στέλνει τον χρήστη στην ιστοσελίδα του. Η πληροφορία προέρχεται απευθείας από τη σελίδα σας στο Google My Business, διασφαλίζοντας έτσι ότι η καταχώριση είναι ενημερωμένη με τις σωστές πληροφορίες και εικόνες, κάτι που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία πιο αξιόλογων lead.

Gmail Ads + Display Ads

undefined

• To Gmail Ads και το Display Ads είναι δύο πλατφόρμες διαφημίσεων που βασίζονται στην εικόνα και μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των online χρηστών. Για ξενοδοχεία που θέλουν να αυξήσουν την εμφάνιση τους σε φορητές συσκευές, τα Gmail Ads είναι αρκετά αποτελεσματικά, καθώς το 50% των email ανοίγονται σε φορητές συσκευές. Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές που εκτίθενται σε μία display ad παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 49% αύξηση επισκέψεων στην ιστοσελίδα και 40% αύξηση σε αναζητήσεις σχετικές με το brand name. Αφότου κάποιος χρήστης βρεθεί στην ιστοσελίδα σας ή πατήσει σε κάποια διαφήμιση για την επιχείρηση σας, κάνοντας re-targeting στο Google Display Network ή μέσω Gmail διασφαλίζετε ότι περισσότεροι χρήστες θα επιστρέψουν στην ιστοσελίδα σας για να ολοκληρώσουν την κράτηση τους.

Google AMP

• Για να εμφανιστεί πιο γρήγορα στις οθόνες χρηστών φορητών συσκευών ένα ξενοδοχείο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το Google AMP (Accelerated Mobile Pages) και να δημιουργήσει σελίδες περιεχομένου και προωθητικές σελίδες που διαφημίζουν τις παροχές και τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου, ανάμεσα στις οποίες τα εστιατόρια, το spa ή και να παρέχει πληροφορίες για τον προορισμό, τα οποία θα εμφανιστούν στο πεδίο Google AMP στα αποτελέσματα αναζήτησης σε φορητές συσκευές. Αυτές οι σελίδες φορτώνουν σε πιο γρήγορες ταχύτητες, κάνοντας την mobile εμπειρία των χρηστών καλύτερη από ποτέ.

* Αν έχετε απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να οργανώσετε τη στρατηγική digital marketing του ξενοδοχείου σας επικοινωνήστε μαζί μας!

πηγή: www.hospitalitynet.org