Η Google αλλάζει τον αλγόριθμο της για κινητά τηλέφωνα!

Main Image

Στις 21 Απριλίου 2015 η Google αλλάζει τον αλγόριθμό της για τα κινητά που επηρεάζει την εικόνα των οργανικών αποτελεσμάτων (σε κινητές συσκευές)! Τα sites που θα αποτύχουν να αποδώσουν σωστά σε κινητές συσκευές θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εμφανιστούν στις αναζητήσεις. Κάποια, μπορεί και να μην εμφανίζονται καν σε μικρές οθόνες...

"Αυτή η αλλαγή" γράφει η Google στο blog της στις 26 Φεβρουαρίου, "θα επηρεάσει τις αναζητήσεις από κινητά σε όλες τις γλώσσες παγκοσμίως και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα αναζητήσεων". Ποιοι είναι όμως αυτοί που θα ωφεληθούν και ποιοι θα χάσουν από την αλλαγή που έρχεται σε λίγες μέρες;

Η Google θέλει γρηγορότερη και πιο ομαλή εμπειρία για τους χρήστες που ψάχνουν σε κινητά! Σχεδόν όλοι οι προγραμματιστές βλέπουν τη συνεχή αύξηση στο traffic των κινητών χρόνο με το χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση του κινητού είναι κατά 25% πιο συνηθισμένη, ή και περισσότερο, στην πρόσβαση σε websites. Και ενώ η 21η Απριλίου είναι πολύ κοντά, υπάρχει ακόμη χρόνος να διορθώσετε κρίσιμα λάθη στο site σας σε ότι έχει να κάνει τις κινητές συσκευές.

Για να διώξετε κάθε αμφιβολία για την καταλληλότητα του site σας και το κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της 21ης Απριλίου, κάντε τα παρακάτω τρία βήματα:

1. Κάντε το τεστ της Google για τη φιλικότητα στα κινητά:

 

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Επισκεφθείτε το παραπάνω link. Κάντε το τώρα. Μπορείτε να δείτε μέσα σε λίγα λεπτά εάν το site σας θα συνεχίσει ή θα χαθεί στις 21 Απριλίου. Αυτά τα σοβαρά λάθη (παρακάτω) -που προσδιορίζονται στον οδηγό της Google για τα κινητά- είναι αυτά που βλέπει η Google πιο συχνά.

Blocked JavaScript, CSS and image files
Unplayable content
Faulty redirects
Mobile-only 404s
App download interstitials
Irrelevant cross-links
Slow mobile pages

Αν είστε τυχεροί θα δείτε ένα χαρούμενο “Awesome! This page is mobile-friendly” στο τέλος του report σας.

Αν αποτύχετε, σταματείστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Κάτι πηγαίνει πολύ στραβά με τον τρόπο που έχετε λειτουργήσει έως τώρα. Είστε εκτεθημένοι. Σε μπελάδες. Καλέστε τον συνεργάτη σας, αυτόν που έχει κατασκευάσει το site σας. Έχετε λίγο χρόνο ακόμα, και το λέμε με κάθε σοβαρότητα.

Αν περάσετε, συνεχίστε να διαβάζετε γιατί δεν έχετε ξεμπερδέψει ακόμη...

2. Συμβουλευτείτε τη σελίδα Google Developers Speed Insights

 

Το να περάσετε το τεστ για το mobile-friendly δεν είναι αρκετό. Δεν θέλετε το site σας να είναι "απλώς επαρκές" σε κινητές συσκευές. Θέλετε να είναι εξαιρετικό. Ψάξτε μέσα στη σελίδα του Google Developers Speed Insights. Μπορεί να σας πει αν:

1. Χρησιμοποιείτε το Flash με τρόπο που λειτουργεί αρνητικά σε ένα κινητό. Ελέγξτε για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε κάποιο περίεργο flash στοιχείο σε παλιές σελίδες ή αναρτήσεις.

2. Έχετε render-blocking scripts στις σελίδες σας που χρειάζεται να μετακινηθούν ή να αναδιοργανωθούν. Η Google πρόσφατα έκανε ευκολότερο στους ιδιοκτήτες site να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα.

3. Τα αρχεία javascript ίσως έχουν μετακινηθεί ή αναδιοργανωθεί.

4. Η συμφωνία που έχετε κάνει με τον πάροχο της φιλοξενίας του site σας (web hosting) λειτουργεί αρνητικά για εσάς (ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε το site σας από shared server σε dedicated).

5. Θα μπορούσατε να επιταχύνετε την ταχύτητα απόδοσης με καλύτερη χρήση του browser caching.

6. Θα μπορούσατε να συμπιέσετε τις φωτογραφίες - εικόνες ή/και άλλες πηγές στο site σας.

Το PageSpeed insights θα σας δώσει ακριβώς την πληροφορία που χρειάζεστε για να καλυτερέψετε την κατάσταση. Ακόμη κι αν το σκορ σας δεν είναι τέλειο, πρέπει απλά να γίνεται καλύτεροι από άλλα sites ανταγωνιστών σας και να κερδίσετε αυτή τη μάχη για σωστή εμφάνιση στα κινητά.

3. Σκεφθείτε ένα γενικό "καθαρισμό"

 

 undefined

Η απόδοση και η γενική εμφάνιση ενός site μπορεί να φθίνει από καιρό σε καιρό, και να αλλοιώσει την εμπειρία και σε κινητές αλλά και σε desktop συσκευές. Ακόμη κι αν δεν επηρεασθείτε αυτή τη φορά, είναι σοφό να κάνετε μια απογραφή - έλεγχο στο site σας. Μπορεί το μέγεθος μια φωτογραφίας να μειωθεί χωρίς να επηρεαστεί η εμπειρία του χρήστη στο site σας; Είναι όλα τα plug-ins ενημερωμένα; Μπορεί η δομή του site σας να απλοποιηθεί; Μήπως τα σχόλια που αφήνουν οι χρήστες στο site σας συσσωρεύονται κάπου, επιβραδύνοντας τη συνολική απόδοση;

Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να απλουστεύσετε την εμπειρία του χρήστη, θα σας βοηθήσει να διατηρηθείτε έως τις 21 Απριλίου και μετά. Η Google μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει εσείς να κάνετε τη δουλειά: έτσι λειτουργεί η βελτιστοποίηση.

 

Εάν είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε τη νέα πραγματικότητα στις 21 Απριλίου, τότε συγχαρητήρια! Αν όχι, τότε ελάτε άμεσα σε επικοινωνία με την εταιρεία που έχει αναλάβει το site σας!

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα πολύ καλό οδηγό της Google για την φιλικότητα των sites σε κινητές συσκευές: https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/

πηγή: didit.com