Τι συμβαίνει με τα αποτελέσματα αναζητήσεων για ξενοδοχεία;

Main Image

 

Η αναζήτηση για ξενοδοχεία στις μηχανές αναζήτησης έχει αποκτήσει μια διαφορετική μορφή από αυτή που είχε πριν από κάποια χρόνια. Αν έχετε ψάξει πρόσφατα στο Google για κάποιο ξενοδοχείο, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα αποτελέσματα. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σε ένα άρθρο του με τίτλο «Is Organic Search Dead for Hotels?», ο Frederick Gonzalo αναλύει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης στο Google για ένα ξενοδοχείο, τα οποία φαίνονται παρακάτω.

 

undefined

 

Τα αποτελέσματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

• Το πλαίσιο με τα στοιχεία του ξενοδοχείου, το οποίο είναι το προφίλ της επιχείρησης στο Google My Business και περιέχει τιμές από online ταξιδιωτικούς πράκτορες, αξιολογήσεις και στοιχεία επικοινωνίας του ξενοδοχείου.
• Τις διαφημίσεις (μέχρι τέσσερις), οι οποίες έχουν το διακριτικό σήμα «Ad» στην πάνω αριστερή γωνία τους και συμπεριλαμβάνονται στις πληρωμένες διαφημίσεις από τα Google Ads . Πλέον οι διαφημίσεις δεν εμφανίζονται καθόλου στην δεξιά στήλη, μόνο πάνω από τα οργανικά αποτελέσματα.
• Τα οργανικά αποτελέσματα, τα οποία εμφανίζονται χαμηλότερα, κάτω από τις διαφημίσεις, και η σειρά τους είναι το αποτέλεσμα του SEO.

Είναι η μορφή αυτή η βέλτιστη, όσο αφορά τα αποτελέσματα;

 

Πώς έχει εξελιχθεί η αναζήτηση

Το 2005, η Google δημοσίευσε μια θεωρεία, το «Χρυσό Τρίγωνο» (Golden Triangle) ή αλλιώς «σχήμα F», η οποία μιλούσε για τον τρόπο που οι καταναλωτές αναζητούσαν πληροφορίες στην σελίδα των αποτελεσμάτων, ο οποίος έμοιαζε με το γράμμα F και φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

 

undefined

 

Αυτός ο τρόπος πλέον δεν χρησιμοποιείται από τους χρήστες, κάτι που δείχνει μια πρόσφατη έρευνα του Travel Tipper. Στην εικόνα που υπάρχει παρακάτω, φαίνονται τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούσε ειδικά τις αναζητήσεις ξενοδοχείων, τα οποία δείχνουν ότι οι καταναλωτές ψάχνουν πλέον σε σχήμα ανάποδου C.

Τα μάτια των χρηστών ξεκινούν από πάνω αριστερά και συνεχίζουν απέναντι (δεξιά) της σελίδας και κάτω, πριν γυρίσουν πίσω στα οργανικά αποτελέσματα στην κάτω αριστερή μεριά των αποτελεσμάτων.

 

undefined

 

Όλες οι παραπάνω εικόνες δείχνουν τον τρόπο εμφάνισης αποτελεσμάτων σε οθόνη υπολογιστή. Όμως, το βασικό στοιχείο που λείπει είναι τα αποτελέσματα αναζητήσεων σε οθόνες κινητών τηλεφώνων, οι οποίες φτάνουν το 50-60% για τα ξενοδοχεία. Στην επόμενη εικόνα εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης σε κινητό.

 

 undefined

 

Όπως βλέπετε, δεν υπάρχουν οργανικά αποτελέσματα στην πρώτη οθόνη που εμφανίζεται. Το πλαίσιο με τα στοιχεία του ξενοδοχείου εμφανίζεται περίπου στην μέση της δεύτερης οθόνης μετά από scrolling. Ουσιαστικά, τα μόνα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην πρώτη οθόνη είναι οι πληρωμένες διαφημίσεις.

Αυτό που μας δείχνουν τα αποτελέσματα από κινητό τηλέφωνο είναι ότι το παραδοσιακό SEO έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς την θέση του έχουν πάρει οι διαφημίσεις. Ουσιαστικά, οι καλύτερες ευκαιρίες για κλικ έχουν εξαφανιστεί για τις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων.

 

Αναζήτηση μέσω φωνής

Μπορεί η παραπάνω κατάσταση να φαίνεται απογοητευτική, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να σκεφτούμε που δείχνουν ότι το SEO δεν έχει τελειώσει για τα ξενοδοχεία.

Οι άνθρωποι δεν ψάχνουν πάντα με το ξενοδοχείο στο μυαλό τους: Η διαδικασία να αποφασίσει να ταξιδέψει κάποιος έχει γίνει πλέον πολύπλοκη, περνάει από πολλά κανάλια και πολλές συσκευές. Οι χρήστες επισκέπτονται πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες, κάνουν έρευνα αγοράς και δεν αποφασίσουν μέσα σε μια μέρα. Έτσι, έχοντας μια φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης ιστοσελίδα και ενεργά κοινωνικά δίκτυα μπορείτε να προσεγγίσετε καταναλωτές σε διάφορα σημεία της αναζήτησής τους.

 

 undefined

 

Η φωνητική αναζήτηση είναι εδώ: Το 2017, το 20% των αναζητήσεων έγινε μέσω φωνητικών μηχανισμών, είτε της Siri της Apple, είτε το OK Google και αναμένεται να φτάσει το 50% μέχρι το 2020. Οι marketers έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τρόπους να συμπεριλάβουν αυτή τη νέα πραγματικότητα στις ιστοσελίδες.

Σκεφτείτε μακροχρόνια: Είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα μια στρατηγική περιεχομένου, η οποία θα φέρνει επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας. Άρθρα σχετικά με το τι να κάνει κάποιος στην πόλη, δημοφιλή εστιατόρια, συνεντεύξεις με το προσωπικό του ξενοδοχείου και συνταγές από το ξενοδοχείο σας είναι παραδείγματα άρθρων που είναι πάντα επίκαιρα και θα φέρνουν πάντα επισκέπτες στον ιστότοπό σας και θα τους κάνει να κλείνουν κάποιο δωμάτιο ή έστω να βλέπουν τις τιμές και τις διαθεσιμότητες των δωματίων.

 

Τελικά, παρόλο που το SEO δεν έχει πεθάνει ακόμα, είναι σημαντικό για τους marketers να ξέρουν τις νέες τάσεις, να δοκιμάζουν νέες τεχνικές και να επενδύουν σε πολλά διαφορετικά ψηφιακά κανάλια όπως την ιστοσελίδα, το blog, τα κοινωνικά δίκτυα, τα newsletters κ.α.

Εάν τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα για να τα ενσωματώσετε στην στρατηγική της επιχείρησής σας, επικοινωνήστε με την Eyewide για να αποκτήσετε επαγγελματική βοήθεια.

 

Πηγή: fredericgonzalo.com